Derby skončilo naší porážkou

03.12.2023 15:33

Dnes jsme na domácí půdě hostili družstvo Slezanu Opava D. Bylo předem dohodnuto, že necháme prostor mladým hráčům, aby mohli čerpat zkušenosti. To se podařilo na obou stranách. U nás dostala tím pádem poprvé v letošní sezóně volno Jana, čímž rozhodně nechci naznačit, že by nebyla mladá.  Ale přece jen je už plnoletá a tentokrát za šachovnice usedli ještě o poznání mladší ročníky. Musím pochválit všechny kluky, že dorazili před klubovnu včas a většina z nich dříve než já. Po přípravě "nedělních" šachových souprav i hodin jsme mohli v klidu vyčkávat až hráči ze Slezanu dorazí. Soupeř na sebe nenechal dlouho čekat a opavské derby, které řídil Jirka Pardy st., mohlo začít. 

V zápase jsme dosáhli bodového zisku na první a páté šachovnici. Jedinou (bohužel) naši výhru zaznamenal Sebastian, který rozrušil rošádové postavení černého a získal pěkné útočné možnosti. Těch ovšem nevyužil, a tak partie přešla do věžové koncovky. Mladičký Štěpán Kurka si v ní nepočínal vůbec špatně. V kritickém okamžiku si ale nepohlídal matové hrozby a to se mu stalo osudným. Na první šachovnici vybojoval Maty remízu proti Oskaru Gřeškovi. Za poznámku stojí, že to byl první bodový zisk Matyho v letošní sezóně. Partie se celou dobu pohybovala v rovnováze v klidných vodách italské hry. Po výměně většiny materiálu vznikla úplně rovná kocovka lehkých figur, ve které se hráči dohodli na remíze, jelikož zápas byl v tu dobu už rozhodnut.

Body jsme ztratili na druhé, třetí i čtvrté šachovnici. Bohužel o partiích na druhé a tředí desce, kde za nás hráli Honza a Theo, mám jen zprostředkované informace. Na jejich základě mohu jen napsat, že v těchto partiích jsme od začátku tahali za kratší konec a soupeř zde zaslouženě bodoval. Více mohu napsat o partii na čtvrté šachovnici. Čendův soupeř zvolil Španělskou hru a záhy se mu podařilo získat dvojím úderem figuru. Když o asi deset tahů později sezobnul Čenda střelcem otráveného pěšce na kraji šachovnice bylo rozhodnuto a brzy na to musel kapitulovat. 

Je samozřejmě nepříjemné prohrát s tradičním rivalem, ale je potřeba sportovně uznat, že soupeř byl dnes lepší. I přes porážku bych chtěl naše hráče povzbudit do dalších bojů. Chybami se posouváme dál a záleží jen na nás, co z nich vytěžíme. Uvidíme, jestli si naše další dvě družstva povedou v derby se Slezanem lépe. Na jedno z nich se můžeme těšit už za 14 dní, kdy naše A družstvo hostí Slezan B.