Hodnocení sezony KS - 2022-2023

27.03.2023 11:34

Letošní sezóna se z pohledu kapitána hodnotí samozřejmě dobře. Soutěž byla atraktivní, až do posledního kola. Ani ,,nabušený'' Slezan neměl nic jisté a o vítězství musel tvrdě bojovat. V průběhu soutěže se celky na prvním místě střídaly. Jednu chvíli tam byl Rýmařov, pak Fulnek, chvíli Dolní Benešov a až ke konci zabral Slezan, který i přes svoji sílu 2 utkání letos prohrál. Krnov ,,A'' letos hodně poztrácel body a na konečné vítězství moc myslet nemohl, Dolní Benešov ,,C'' často bojoval spíše se sestavou. Vysoko pro mě překvapivě skončila letos Hrabyně, ale střed tabulky je taky velmi vyrovnaný. My jsem po prvním kole a výprasku na Slezanu trochu ladili sestavu. Skoro v každém utkání jsem musel trochu měnit sestavu, ale naštěstí to nebylo nic tragického a i když nehrál některé kola třeba Vítek, utkání jsme dobře zvládli. Několikrát jsme vyhráli těsně a trochu se štěstím, ale to k tomu patří. Na druhé straně jsme nemuseli prohrát třeba v Rýmařově. O vyrovnanosti svědčí taky to, že jsme málem prohráli s posledními Kravařemi a až štěstí a mocný finiš nás uchránil od prohry, nebo remízy. Konečné druhé místo je ale velkým úspěchem našeho malého klubu a díky našim mladým šachistům věřím, že tento úspěch nemusí být ojedinělý.

 
Pojďme k jednotlivým hráčům. Když se podíváte na to, kolik kdo odehrál utkání, tak vidíte, že se v průběhu roku vytvořila základní osa hráčů, kteří vesměs nastupovali pořád, nebo skoro pořád a doplňovalo ji několik dalších příležitostných hráčů.
Jedno utkání za nás nastoupila Antonina, která si odběhla od kojení a i když nakonec spěchala za synem, uhrála pro nás tehdy potřebnou remízu a dokázala si, že i nadále může hrát šachy. Uvidíme, jestli nám více pomůže v příštím roce. Ale i za tuto jednu účast děkuji.
Pak tu máme Michala, který letos bohužel odehrál pouze 4 utkání, když na začátku sezóny schytal 2 koule a pak už někde pořád cestoval. Každopádně i za toto děkujeme, Michal přispěl nakonec 1,5 bodem a příští sezónu zkusíme vymyslet, kam ho umístit, aby to nenarušilo ostatní šachovnice. Více než polovinu a tedy 6 utkání odehráli Adam, Leo, Danek a Honza. Leo sice uhrál při svém hurá stylu jen 2,5 bodu, ale zrovna v Krnově s ,,B'' týmem nám zachránil remízu. Partie byla sice šílená, soupeř klesl až po třetím direktu, ale díky za to Leo :-) !!!
Pro Adama a Honzu to byla další sezóna, kdy si ošahávali šachy na Krajské úrovni a podle mne si nevedli vůbec špatně. Honza uhrál sice jen 2 body, ale nutno podotknout, že hrál se silnými soupeři a jeho hra jde nahoru. Ve druhé půlce sezóny už tolik nehrál, protože se připravoval na maturitu, ale když jsem ho potřeboval, byl k dispozici. Další 6-ti zápasový je Adam, který po počátečním nezdaru způsobeným hlavně špatným zacházením s časem našel svůj rytmus a poslední 3 partie už byly excelentní. Hlavně ta poslední už byla lahůdka. Adam zjistil, že může hrát i se silnými hráči a příští sezónu se zařadí do jasného základu mužstva. Danek odehrál pouze 6 utkání proto, že mu bohužel nevycházeli v práci šichty a tak nám spíše pomohl na začátku sezóny a v posledním utkání. Jde vidět, že mu zadní desky svědčí a umí využít lepší znalosti šachu, než soupeři. Jeho 4/6 nám hodně pomohlo ke konečnému úspěchu. Díky všem čtyřem !
Následuje 7-zápasový Štěpán, kterého jsem vzal v průběhu sezóny do mužstva nejprve kvůli nedostatku hráčů. Velice rychle mi ukázal, že patří do základu. Ne jen proto, kolik bodů nakonec pro mužstvo uhrál 5,5/7, ale taky pro to, že se na něj můžu spolehnout s účastí. Příští sezónu bude už v základu a určitě výše, protože jeho hra snese daleko lepší soupeře. Díky moc !!
8.zápasů odehráli Vítek a Pavel. Pavel se mi těžko hodnotí. Určitě nelze přehlédnout, že přinesl krásných 5 bodů do mužstva, ale nutno podotknout, že to bylo mnohdy se štěstím a to velkým. Například v Kravařích. Ale na druhou stranu je na Pavla vždy spolehnutí a za sezónu nemohl hrát snad jen jednou. Takže i Pavlovi moc děkuji, určitě ho využiji i příští sezónu. 
Vítek měl báječnou sezónu a pouze jednu prohru na Slezanu. Jinak parádních 5,5/8 bude podle mne jedna z nejlepších statistik na první šachovnici celé soutěže. Vítek je tahoun a já mu moc děkuji za celou sezónu.
Parádních 9 utkání jsme odehráli já a Vilda. Vilda byl původně náhradník, ale velice rychle bylo jasné, že ho v týmu potřebujeme více. Jednak je to jeho 100% účast, když potřebujeme a taky to, že přináší tolik potřebné body. Myslím, že by Vilda mohl klidně hrát na vyšších deskách, ale to pak probereme, až se bude plánovat další sezóna. Rád bych ho měl příští rok v základu a výše, než byl doteď. Moc děkuji za účast a předvedenou hru. A samozřejmě tolik potřebné body, bez kterých to nejde. Vilda uhrál krásných 6/9 a významně se podílel na úspěchu týmu. 
Ode mne, jako kapitána se účast tak nějak předpokládá automaticky. Ne vždy bylo snadné rozumně poskládat mužstvo, ale myslím, že nakonec se to vždy sešlo dobře. Co si budeme povídat, bodově patřím k nejhorším článkům mužstva. Hráče sice většinou na vyšších šachovnicích udržím (většinou jsem hrál 3, ale i 2 desku), ale na výhru to nestačilo. Jednu celkem jasnou výhru s Dolním Benešovem jsem jako poslední hrající vyměnil za výhru mužstva, ale to je asi tak vše. Bohužel mi nepracuje hlava, do toho se přidávají i pochybnosti, když se nedaří. Není to dobré a já to vím nejlépe. Příští rok po dohodě s  Jirkou a dalšími hráči půjdu níže. 3,5/9 je opravdu málo. 
No a to nejlepší nakonec. Jirka měl famózní sezónu. Ne jen, že odehrál jako jediný všechny utkání, ale hrál místo Vítka výborně i na 1.šachovnici. 6,5/10 sice není nejvíce bodů, kdo které přinesl, ale když si uvědomíme s jakými hráči hrál a hlavně že nechyběl ani jednou ...... Díky moc Jirko !!! Už se těším na příští rok.
 
Užijme si všichni krásné druhé místo a já věřím, že to nebyl úspěch ojedinělý. Když trochu zabereme, můžeme hrát příští sezónu opět o příčky nejvyšší !!!
 
Robert