Máme nadupané béčko

15.10.2012 06:20

Fotogalerie ze zápasu

    V zápase prvního kola krajské soutěže se utkala naše dvě družstva. Áčko, které by rádo skončilo co nejvýše a Béčko, které by rádo skončilo co nejdále od posledního místa. Zápas to byl velmi napínavý, protože průběh některých partií se otáčel jak korouhev v tornádu.

    Vše mělo být jasnou záležitostí.  Zápas začal rychlou remízou Kamila s Bohouškem, což se ale dá pochopit, protože Bohuš ještě není zdravotně úplně fit a potřebuje se šetřit na důležitější utkání. Ostatní hráči A týmu měli své soupeře roztrhat na kusy. To se jako prvnímu povedlo panu Staňkovi, který Danka Kubitu zkušeně přehrál, nehledal rychlé efektní výhry, ale hrál jednoduše "na dřevo".  Danek Kubita má docela dobrý potenciál, ale potřebuje hodně hrát. Na poslední šachovnici se mezitím dostal pan Dubinský z jasně prohrané pozice do čisté výhry. Erik hrál tentokrát pomalu, ale potřebuje odehrát ještě několik partií, než se naučí zachovat chladnou hlavu a nevypouštět vyhrané pozice. Něco podobného se ale stalo i zkušenému panu Hajdovi, který Danka Jurečka pohodově přehrál, v klíčové fázi ale sebral otrávenou figuru a Danek vynutil věčný šach. V tu chvíli se už trápil Jirka Pardy, Luboš Kozák i Michal Solný. Jako první se dotrápil Jirka Pardy, kterému se vůbec nevyplatilo kavárensky sehrané zahájení.  V jeho pozici vzniklo množství slabin, což společně s odhaleným králem znamenalo zkázu pozice. Stav 3:2 a tři rovné pozice. Luboš Kozák nenašel správnou zbíječku na Montiho beton, otupil všechny vrtáky a v horší pozici byl rád, že mu Petr přijal nabídku remízy. Na druhé desce sehrála dobře zahájení Katka Skočková, neskočila na některé chytáky a nebrala jedovaté pěšce, takže stála ve střední hře mírně lépe. To vše ale za cenu velké ztráty času. S ubývajícími minutami začala hrát nepřesně. To vedlo k rychlému sesypání pozice a vzdání se tah před matem. Poslední partie se tedy mohla hrát v klidu, protože bylo rozhodnuto o vítězství áčka. Michal své teorií nabušené soupeřce odbočil hned do vedlejších variant. Byla to dobrá strategie, protože v neznámých vodách se Anetka moc dobře neorientovala a Michal získal jasnou převahu. Hledal krásné a efektní tahy. Díky tomu ztratil mnoho času a dostal se do brutální časovky, ve které přišel o veškerou výhodu. Měl sice kvalitu, ale věž zcela nehrající, zato Aneta měla mocného střelce a aktivnějšího krále. Michal se snažil za každou cenu zvítězit, ale místo toho spáchal rituální sebevraždu. Takže nečekané překvapení na závěr. Áčko sice vyhrálo, ale má před dalšími zápasy mnoho témat k zamyšlení. Doufám, že se béčko v načatém tempu nezastaví a potrápí i ostatní týmy v soutěži.


Orel Opava "A"   Orel Opava "B"
Solný Michal 2054 0 - 1 1674 Pistovčáková Aneta (H)
Pavera Vít 2000 1 - 0 1783 Skočková Kateřina (H)
Pardy Jiří 1985 0 - 1 1866 Martinek Pavel
Stalmach Kamil (H) 2039 ½ - ½ 1954 Lorenz Bohumír
Hajda Jaroslav 1899 ½ - ½ 1748 Jureček Daniel
Kozák Lubomír 1979 ½ - ½ 1688 Montág Petr
Staněk Antonín 1863 1 - 0 1000 Kubita Daniel
Dubinský Ladislav 1613 1 - 0 1000 Schrom Erik
    4½ : 3½    

 

Solný - Pistovčáková   Solný - Pistovčáková
 
Bílý na tahu má mnoho způsobů, jak partii vyhrát, například 26.Jxd4. Najdete ještě lepší možnost? Pokud si chcete vyzkoušet pocity bílého představte si, že na to máte cca 100 vteřin.   Bílý na tahu zahrál 43.f4, jak na to nejlépe odpovíte?
     
Solný - Pistovčáková   Skočková - Pavera
 
Který tah černého dává největší šanci na výhru?   Jaký tah byste černému poradili v této pozici?
     
Skočková - Pavera   Pardy - Martínek
 

V diagramu je pozice po 21.Vd7?, na to přišlo 21..Sxc3!. Střelce nejde vzít pro dvojúder dámou na b5. Bílá proto vzala věží na b7. 22.Vxb7. Jaká je nejsilnější odpověď na  tento tah?

  Černý stojí jasně na výhru. Zahrál však slabé 19..Dc6, najdete způsob jak se bílý může nejlépe bránit?
     
Montág - Kozák   Hajda - Jureček
 
Objevíte za bílého nejlepší možnost jak zlikvidovat černou pozici?   Jaký tah doporučíte bílému.
     
Staněk - Kubita    
   
Jak nejrychleji dorazit černého?    

 

Řešení k diagramům na konci stránky.

 

Rozhodl jsem se udělit cenu fairplay těmto hráčům:

Kamil Stalmach - dal za remis Bohušovi Lorenzovi, který nebyl fit a umožnil Béčku postavit silnější družstvo.

Schrom Erik - Ve vyhrané pozici postavil dámu na pole kryté soupeřovým jezdcem!

Díky tomu pravděpodobně Áčko neprohrálo celý zápas. Musím se ho zeptat co se stalo, že měl takový zkrat. I když jednotahově nechal stát dámu i GM Aronian, ale to bylo v težké bleskovce.

Montág Petr  - přijal nabídku remízy ve vyhrané pozici. I díky tomu Áčko neprohrálo, ikdyž v této fázi zápasu měl ještě Michal na první desce partii relativně vyhranou.

Michal Solný - zachoval se jako gentleman a podaroval svoji soupeřku mnoha elobody.