Na Kravaře se nám nedaří

23.12.2019 10:25

Na zápas proti pro Nás nepopulárnímu soupeři celku Kravař, se kterým nemáme moc dobrou statistiku jsme zvolili zajímavou strategii. 

 

Ač jsme nenominovali Jirku Klobouka z rodinných důvodů tak jsme do Kravař vyrazili v devíti lidech. Jen k našemu překvapení ten devátý byl hráč A družstva. Toto ovšem nebyl ten nejhorší scénář. Z Kravař do Opavy to není tak daleko a tak devátý hráč byl přesunut Leošem na místo svého utkání. 

Jako první jsem remizoval Já, když po některých názorech, že jsem to prohrál snad schválně mi nikdo tuto remízu nemůže vyčítat. Potom remizoval Lukáš, který již trochu hůře jen soupeř nevěděl jak naložit z pozici a tak remíza dobrá vzhledem k pozicím na ostatních šachovnicích. Leo už pomalu spekuloval koho naloží do auta, protože získává věž a partie nebude dlouho trvat. 

 

Navíc Herbert získal dva pěšce a směřoval do vyhrané dámské koncovky se dvěma pěšci navíc Pak na výhru s kvalitou navíc stál Petr, který celkem neuváženě přešel v časovce do totožné pozice jako Herbert z vrácením kvality a snahou vyhrát dámskou koncovku se dvěma pěšci navíc. Jen jeho pozice byla proti Herbetově jiná v tom, že neměl možnost uklidit krále do bezpečí. Při časovce bych raději volil kvalitu než tuto dámskou koncovku, kdy hrozí věčný šach. K tomuto nakonec došlo a tak tady byla remíza. 

Pak remizoval Jirka, když tahal za kratší konec a z remízou byl spokojen. Potom došlo na hlavní zvrat, když prohrál Pavel Gazda celkem z přehledem. Nechal se zatlačit a vytvořit si pěšcové torzo na královském křídle a slabou sedmou řadu obsazenou soupeřovou věží. Další nulu jsme utrpěli na druhé šachovnici, kdy Pavel přišel o dva pěšce a neměl šanci z partii nic udělat. Tady se nedostal ani pořádně do hry. Výsledek pro Nás byl ještě hratelní na remízu, když Herbert našel po několika průtazích variantu z výměnou dam a dvěma pěšci postupujícími do dámy. V tento okamžik, ale Leo přišel o materiál a měl najednou tři pěšce proti figuře a byl nucen tuto pozici hrát na výhru. K tomuto by nemuselo dojít vzhledem k situaci , že hrál přes hodinu s figurou navíc a měl pocit, že to dojde samo. 

 

K jeho štěstí došlo k tomu nejméně očekávaného i když pro Herberta nic neobvyklého když se dvěma pěšci navíc dokázal soupeře upatovat. Pak Leo podepsal remízu a naší celkem v posledních tradiční bodovou ztrátu. 

 

Zjistili jsme, že můžeme hrát s každým týmem jen nemáme naše výkony ustálené a rozhodují maličkosti, které někdy stojí při Nás někdy při soupeři. Dnes to bylo proti Nám tak snad v novém roce to bude v Náš prospěch. 

 

Danek