Orel Opava poprvé na Krajském přeboru družstev starších žáků

19.04.2023 13:10

V sobotu 15. 4. 2023 se v Orlové (tradičně) konal KP družstev straších žáků. Nikdy v minulosti jsme tento turnaj nehráli, protože s mládeží pracujeme relativně krátký čas a účast v takovém turnaji vyžaduje širší základnu dobrých mladých hráčů. Letos ale nebylo už nad čím váhat, a tak jsem na trénincích dlouho dopředu oznámil naší mládeži záměr zúčastnit se.

Jsem rád, že naši mladí hráči projevili opravdový zájem o možnost zahrát si ve společném týmu. Díky tomu nebyl problém dát dohromady následující sestavu: Adam Kovalčík, Štěpán Urbánek, Martin Štencel, Sebastian Mlích, Valerie Kovalčíková, Jakub Novák a Matěj Šrajer. Každé družstvo může mít jednoho hostujícího hráče. V našem případě to byl Adam, kterého jsme si „zapůjčili“ z Orlové, kde momentálně působí.

 

Po dohodě s hráči a rodiči jsme si domluvili sraz u klubovny v 7:15. Chtěl jsem vyrazit s dostatečnou časovou rezervou, která se ovšem rozplynula hned na začátku, jelikož jsme museli nějakou dobu čekat na Štěpána. I tak jsme ale nakonec dorazili do klubovny SK Slavia Orlová naprosto v pohodě kolem půl deváté.

 

Do turnaje se přihlásilo celkem sedm družstev, z čehož vyplývalo hrací tempo 2x15 minut s přídavkem 5 sekund za tah. Hrát se začalo dokonce o něco dříve než v původně avizovaných 9 hodin, protože všechny týmy byly přítomny a ředitel turnaje Jiří Novák neviděl žádný důvod ke zbytečným průtahům. Naším záměrem bylo hlavně si dobře zahrát a získat další cenné zkušenosti. Přesto jsme nehodlali prodat svou kůži lacino. V prvním zápase jsme remizovali s celkem Slavoj Poruba. V tomto zápase jsme doplatili na Jakubovu chybu. V průběhu partie se totiž ozval jeho mobilní telefon, ačkoli mě před partií ujišťoval, že ho má vypnutý. Je možné, že tato příhoda nás připravila o vítězství v prvním kole. Ve druhém kole nás čekalo opavské derby s naším tradičním rivalem ze Slezanu. Zápas se pro nás z počátku vyvíjel dost tragicky, prohrávali jsme 0:3, protože na posledních třech šachovnicích nedokázali naši hráči z vyrovnaných nebo dokonce lepších pozic vytěžit ani polovinu bodu. Naštěstí nás v tomto zápase podržely první tři šachovnice, a tak jsme měli na svém kontě druhý nerozhodný výsledek. Ve třetím a čtvrtém kole nás čekali favorizovaní soupeři z BŠŠ a Třince. Oba tyto zápasy byly těžké. S Beskydskou šachovou školou jsme prohráli 2:4 a s TJ TŽ Třinec 1,5:4,5, což byl náš nejhorší výsledek v turnaji.  Volno v pátém kole nám zřejmě prospělo, protože v šestém kole jsme dosáhli svého prvního turnajového vítězství proti celku TJ Ostrava, který jsme porazili jednoznačně – a pro mě nečekaně vysoko – 5:1. V sedmém kole jsme dosáhli třetí remízy proti družstvu ŠK Ostrava-Jih.

 

Celkově jsme skončili na pátém místě a k ještě lepšímu výsledku nechybělo tak moc. Napoprvé můžeme být určitě spokojeni. K umístění na vyšších příčkách je zapotřebí mít vyrovnanější výsledky na všech šesti šachovnicích. Na prvních třech deskách si naši hráči připsali každý alespoň čtyři body z šesti. Tyto výkony patřily k nejlepším, kterých hráči na prvních třech šachovnicích vůbec dosáhli. Je potřeba dodat, že Adam, Štěpán a Martin už nejsou žádní nováčci. Mají zkušenosti a jejich soupeři rozhodně měli možnost to pocítit na vlastní kůži. Příjemným překvapením byl zisk tří bodů, které na čtvrté šachovnici uhrál nejmladší člen našeho družstva – Sebastian. Na zbývajících dvou šachovnicích jsme bohužel platili krutou nováčkovskou daň. Já jako trenér ovšem nepřihlížím pouze k bodovému zisku, ale zajímá mě hlavně předvedená hra. O její úrovni můžu prohlásit, že se rozhodně zvyšuje, i když to tentokrát na soupeře většinou nestačilo. Důležité je vytrvat v tréninku. Když se toto podaří, výsledky přijdou. Oddíl Orel Opava má velice trpělivé trenéry, kteří ví, že „Kdo si počká, ten se dočká“. Všem členům našeho družstva děkuju za bojovnost a předvedené výkony.

Také bych chtěl poděkovat klubu SK Slavia Orlová za bezproblémový chod turnaje, a hlavně za ochotu vkládat do organizace těchto turnajů energii a úsilí. Když to jenom trochu půjde, rádi příští rok přijedeme znovu.

 

Karel Hasík