První vlašťovka

08.12.2014 12:09

Ve čtvrtém kole k nám dorazil hratelný tým TJ Ostrava, na který jsme nastoupili v pozměněné sestavě. Michal Solný mastil karty v Tatrách, Jirka Pardy mastil Dotu v Mokřinkách a Martin Pardy se omlouval už po zápase v Orlové, že musí mastit diplomku, nebo co. Nevadí, nastoupili jsme na soupeře nažhavení a pustili se do něj hlava nehlava.

Na první desce jsem čekal sicilku, ale soupeř mi zahrál e5, takže jsem ho zkusil nalákat na skotský gambit. Sice se mu vyhnul, ale naštěstí jsme šli do pozic, které znám. Po 15 tazích jsem měl na hodinách více času než na začátku a soupeř měl o půl hodiny méně. Rozhodl jsem se obětovat pěšce za větší aktivitu figur. Na to soupeř reagoval nabídkou remízy, kterou jsem po poradě s kapitánem a zkušenějšími hráči přijal, nakonec se ukázalo, že to bylo dobré rozhodnutí, protože remíza nám pomohla a pozice nebyla tak optimistická jak jsem si myslel. V tu chvíli už stihl prohrát Pavel Martínek, který udělal hrubku v rovné pozici, která směřovala do remízy. Pavlovi nelze nic vyčítat, soupeř měl víc jak 300 větší ELO. Pavel Hromada rozehrál zahájení divoce, na letmý pohled to vypadalo, že rychle vyhraje, ale ukázalo se, že útok byl hodně optimistický, Stanislav Kolář se dobře ubránil a přešel do vyhrané koncovky, Pavel statečně bojoval, ale už s tím nešlo nic dělat. Další smolnou partii odehrál Luboš Kozák proti vítězi jednoho z ročníků Ostravského koníka B. Hrála se královská indická o které na minulém tréninku Radek Caletka říkal, že pokud se černý začne bránit na dámském křídle a přestane útočit na královském je to špatné. Přesně tohle se stalo, Luboš začal bránit dámské křídlo a už se to sypalo. Prohrávali jsme 0,5-3,5 a už jsme se smiřovali s další prohrou. Naštěstí Bohoušek získal vánoční dárek v podobě kvality, když soupeř přehodil tahy a Martin Mužík nachytal soupeře v koncovce, když mu utekl s pěšcem do dámy. Vypadalo to nadějně. Danek, ačkoliv stál po zahájení hodně podezřele, nachytal soupeře a získal pěšce. Na zbytku partie bylo vidět, že na tréninku s Robertem Cvekem dával pozor a předvedl skvělou techniku. Za stavu 3,5-3,5 bylo vše na Katce. Pozice byla rovná, ale Katka měla špatný čas. Bylo na ní i vidět, že je dost nervózní, ale hrála přesně, soupeř nakonec překvapivě rezignoval a nabídl smír s lepším časem na hodinách, nemělo smysl něco lámat a tato partie, stejně jako celý zápas skončila nerozhodně.

Soutěž je hodně vyrovnaná, toto kolo skončily hned tři zápasy remízou. Zachraňování bude těžké, čekají nás skutečně silní soupeři, ale věřím, že se ještě důstojně popereme.

(WIT)