Rok 2024 začalo C družstvo porážkou

14.01.2024 15:57

V 6. kole okresní soutěže jsme hostili celek z Velké Polomi. Sestava byla podobná našemu obvyklému složení v letošní sezóně. Ke změně došlo na první šachovnici, kde za nás poprvé nastoupil Petr Polák a nahradil Janu Pokornou, která se připravuje na zkoušky v rámci svého studia na VŠ. Na ostatních šachovnicích za nás hráli: Maty, Valerie, Čenda a Sebastian.

Bohužel se nám nepodařilo vykročit do nového roku vítezně a zápas jsme prohráli 1,5:3,5. Soupeř přijel bez svých mladých hráčů, které nasazuje na posledních dvou deskách, a tak naši nejmladší hráči čelili na čtvrté a páté šachovnici zkušeným borcům. Tato skutečnost rozhodla zápas, protože vzniklé skóre se zrodilo díky našim prohrám na posledních dvou šachovnicích při třech remízách. Pojďme se ale na zápas podívat tak, jak se vyvíjel. 

Jako první skončila svou partii Valerie, která bílými zvolila vídeňskou hru. Partie se po celou dobu pohybovala v mezích rovnováhy. Oběma stranám se podařilo otevřít f sloupec a po výměně tří párů lehkých figur bylo postavení téměř symetrické. Ani jeden z hráčů se nechtěl pouštět do zbytečného rizika, takže došlo k remízové dohodě. 

Druhý skončil svou partii Sebastian, který hrál střední gambit. Bohužel si nepočínal v zahájení dobře. Nejprve vzniklo postavení, ve kterém neměl za obětovaného pěšce kompenzaci, pak ztratil druhého pěšce a několik tahů na to ještě figuru. Tím pádem nebylo o konečném výsledku této partie pochyb.

Nedlouho poté se dohrála partie na čtvrté šachovnici, kde Čenda velice dlouho držel vyrovnané postavení. Hrála se italská hra, soupeři postupně vyměnili všechny čtyři páry lehkých figur zatímco všechny těžké figury zůstaly na šachovnici. Bílými hrající pan Benedikt měl prostorovou převahu na královském křídle a otevřený sloupec f, na kterém vytvářel útočné hrozby. Čenda se dlouho dobře bránil a o jeho porážce rozhodlo jediné přehlédnutí skutečnosti, že svým králem vstupuje do vazby. Ztratil v té chvíli sice pouze jednoho pěšce, ale vzniklé postavení se díky tomu naprosto zhroutilo a stalo se zcela beznadějným.

Myslím, že výsledky na posledních dvou šachovnicích přispěly k remízovým dohodám na prvních dvou. Bílými hrající Petr Polák zdolával sicilskou obranu. V jedné chvíli jsem si myslel, že Petr získá pěšce a bude mít výhodu. Soupeř ale hrál vynalézavě a prokázal, že věci nejsou tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Nakonec tedy remíza. Stejně jako na druhé šachovnici, kde Maty proti soupeřovu e4 použil svůj oblíbený caro-kan. Ani tady partie nevybočila z rovnováhy. Po výměnách pěšců v centru šachovnice vzniklo postavení, kde měl náš hráč izolovaného pěšce na d sloupci. Pozice vypadala jako vyrovnaná, ale musím říct, že bych ji hrál raději bílými figurami. Maty nějak vycitil, že by se mohl dostat do potíží a nabídl remízu, kterou soupeř přijal.

Samozřejmě, že nás prohrané partie mrzí, ale je potřeba říct, že soupeř dnes vyhrál zaslouženě. Našim mladým hráčům, ale jejich porážky rozhodně nevyčítám. Počítali jsme s tím, že partie, které sehrají budou pro ně dobrou šachovou školou. A i když se ta škola může zdát trochu tvrdá, je potřeba připomenout, že z tvrdé školy vycházejí tvrdí žáci.

 

Karel Hasík