Tuhý odpor v kančích horách

12.02.2017 18:29

Na dnešní utkání se opět velmi těžko skládala sestava. Leo se rozhodl nehrát proti svým "krajanům", což dal s velkým předstihem vědět dost dopředu, takže jsem měl čas oslovit Pavla Hromadu, který se nás nakonec rozhodl podpořit, takže jela první šestka plus věčně mladý pan Staněk a druhý řidič a srdcař Víťa Binar. 

Pavel Hromada se již dopředu omlouval, že přijede o pár minut později, takže Honza Bergloviec (dále v textu "Kuře") si chvilku mohl myslet, že vyhraje kontumačně, ale partie se po chvilce rozjela. Kuře postavil pevnou pozici a začal nabízet remízu. Pavel nejprve s nejasnými pozicemi na ostatních šachovnicích odmítal, ale jak se to začalo obracet na naši stranu jednu nabídku nakonec přijal a Kuře si tak připsal další cenný výsledek a drží v této sezoně neporazitelnost. 

Na druhé desce se Martin Pardy pustil do Slávka Jašša (známého regionálního šachového rozhodčího). Dlouho bojoval o výhodu, i když to bylo místy na hraně. Nakonec se mu podařilo získat vyhranou pozici, ale když měl dát rozhodující úder, tak promáchl a musel se spokojit s remízovou dámskou koncovkou. 

Na třetí desce jsem hrál s Tondou Vlčkem, účastníkem šachového mistrovství světa (důchodců). Podařilo se mi získat pěšce hned ze záhajení poměrně známou fintou (úplně stejně jako proti Krnovu). V partii jsem se nechtěl pouštět do nějakých zbytečných komplikací, zábránil jsem soupeřově protihře a dopochodoval pěšcem navíc skoro až do dámy.

Luboš Kozák se trápil, všude jsme stáli docela dobře, jen Lubošova pozice vypadala podivně. Nakonec se z toho ale vyhrabal a začínal stát lépe, soupeř mu to navíc usnadnil, když nechal jednotahově stát věž. 

Pozice Pavla Martínka začínala vypadat dost připrohraně, přešel do koncovky s mnohem slabšími pěšci. Tentokrát ho musím pochválit protože přemýšlel a nehrál rychle. Ještě to chce zapracovat na hodnocení pozice, protože dle mého názoru bojoval o holý život a přitom tvrdil že stojí na výhru. Nakonec vznikla věžovka, kde měl Pavel pěšce méně, naštěstí soupeř vzal remízu s komentářem, že koncovky neumí a neví jak to vyhrát. Super! 

Petr Martínek soupeře pěkně přehrál, získal mnoho pěšců. V závěru se trochu zbytečně bál a hrál přehnaně na jistotu, ale pozice už byla tak dobrá, že to do výhry nakonec dotlačil. 

Pan Staněk získal koncovku s lepším jezdcem proti špatnému střelci, se zablokovanými pěšci. Bohužel ale neměl bod vniku do soupeřovy pozice a tak se musel spokojit s remízou. 

Víťa Binar se do soupeře pěkně pustil, odhalil soupeři krále a chystal útok, tady jsem to viděl jako jasnou výhru. Když jsem se po čase přišel podívat znovu, tak už měl koncovku s figurou méně. Dle jeho slov myslel že dává mat a místo toho ztratil figuru, ale nevadí to se stává, chce to příště dávat lepší pozor. 

Nakonec jsme tedy vyhráli 5-3 i když to mohlo být lepší jsou to další tři body do tabulky. Další zaváhání Slezanu Opava znamená, že už asi skončíme nejhůř druzí. Pokud nepokazíme zápas s Kravařema, které už mají téměř jistý sestup, rozdáme si to v předposledním kole o první místo s Dolním Benešovem, který se určitě doma nabuší :).