Tvrdé boje o poslední místo

15.02.2015 19:07

Dnes se odehrál zápas dvou posledních týmů krajského přeboru. Hostili jsme družstvo ASK Tatra Kopřivnice.  Lehce oslabeni, ale v bojové náladě jsme se pustili do soupeře, který měl mírnou elovou převahu.

Jako první skončila partie Jirky Pardyho, který odtahal neobvyklou variantu zahájení dost rychle.  Jeho soupeř velmi dlouho přemýšlel  a podařilo se mu Jirku zaskočit tahem 9.e5, na který Jirka nezareagoval správně a dostál se do pozice, které se lidově říká „na sračky“. Martin Mužík na třetí desce dobře masíroval svého soupeře, ale nakonec se musel po pár nepřesnostech spokojit s opakováním tahů remízou. První zářez udělal na sedmé desce Petr Martínek, který nedal soupeři šanci.

Na ostatních šachovnicích to v tu chvíli vypadalo všelijak, proto jsem odmítl na první desce remízu v trochu lepší pozici a hrál dál.  Martinovi Pardymu se začala rozplývat kompenzace, kterou měl za obětovaného pěšce ve slibně rozehraném zahájení. Soupeř získal nepříjemného rychlého volného pěšce, který rozhodl a Martin musel kapitulovat. Katka Skočková stála po zahájení špatně, ale vylízala se z toho a v rovné pozici si společně se soupeřem vlezli do oboustranné časové tísně, kde se na minutě snažili dotlačit protivníka k výhře, ale asi nikdo vyhrát nechtěl, proto remíza, za kterou můžeme být po průběhu partie rádi. Na průběžných 3-3 dorovnal na poslední desce Pavel, který si dobře rozehranou partii trochu zkomplikoval a mít proti sobě trochu silnějšího soupeře asi by tak snadno nevyhrál. Bohoušek dohrával věžovou koncovku, kde měl pěšce méně a udržel remízu, ale i tady můžeme být rádi, protože hráč Kopřivnice byl ve střední hře jasně vyhraný. Za stavu 3,5-3,5 jsem marně zkoušel vyhrát střelcovou koncovku s lepším střelcem, vyzkoušel jsem všechny možnosti, místy už jsem myslel, že bych mohl i vyhrát, ale vždy se ukázalo, že soupeř má pořad nějaký způsob jak pozici ubránit, tak že jsem nabídl remízu v partii i v zápase, kterou soupeř přijal.

 Důležité tři body jsme neuhráli a s konečným výsledkem nebylo asi spokojeno ani jedno družstvo, přesto musím všechny hráče pochválit za velkou bojovnost.  V místnosti hrálo svůj zápas okresního přeboru i naše céčko a v době, kdy už byla velká většina partii skončena, u nás se ještě hrály všechny partie.

Poskočili jsme díky třetímu pomocnému hodnocení na 10. místo (body i skóre mají poslední tři týmy stejné), ale to bohužel k záchraně stačit nebude. Ještě je ve hře 9 bodů, ze kterých ještě zkusíme urvat co nejvíc a uvidíme.

(WIT)