Bodíky přibývají

17.12.2023 15:50

Dnes se hrálo 5. kolo Okresní soutěže a naše C družstvo jelo na svůj zápas do Kobeřic, kde jsme měli změřit síly s jejich "Béčkem". Během týdne se ukázalo, že zpravodajské články popisující šíření různých respiračních chorob nelžou. Plánovaná sestava se kvůli tomu dvakrát měnila, ale díky zapálení Sebastiana a Čendy, kteří ochotně nastupují, když je potřeba, to zas tak velký problém nebyl. Do Kobeřic jsme dorazili lehce před devátou, domácí družstvo už na nás čekalo s připravenou soupiskou a poté, co jsem doplnil naši sestavu byl zápas zahájen.

Utkání se vyvíjelo celkem rychle a bylo dobré sledovat, že v náš prospěch. Jako první ukončil svou partii na třetí desce Maty asi tak po 40 minutách hry a zaznamenal tím svou první výhru ve vážném šachu. Jelikož měl Maty černé a soupeř hrál e4 objevila se na šachovnici Caro-Kannova obrana. Matyho soupeř spoléhal na vazbu a přehlédl přitom, že svázaná figura může brát dámu se šachem, což vedlo k rozhodujícímu materiálnímu zisku a našemu vedení 1:0. V té chvíli měl už nějakou dobu figuru více na páté šachovnici hrající Sebastian, který bojoval proti svému vrstevníkovi. Vypadalo to dobře. Jen jsem měl obavu, aby jeho rychlá levačka nepředběhla šachový propočet a nenapáchala tím nevratné škody. Nic takového se ale nestalo. Sebastian hrál soustředěně až do konce, úspěšně měnil figury a nakonec bez problémů vyhrál vzniklou koncovku. Poslední rezultativní výsledek se zrodil díky chybě mého soupeře na první šachovnici. Pan Drastík neopatrně pokryl svého napadeného jezdce dámou a přehlédl přitom, že je možné jezdce svázat střelcem. Partie se hrála ještě několik dalších tahů, po kterých se můj soupeř vzdal. Remízami skončily partie na druhé a čtvrté šachovnici. Na čtvrté desce získal Čenda svůj první bodový zisk v letošní sezóně. Rozehrál Skotskou hru. Po několika výměnách v zahájení vzniklo postavení s bílým dvojpěšcem na polích e3 a e4, který byl určitou slabinou, ale na druhou stranu zase kontroloval důležitá pole v centru. Partie v závěru přešla do dámské koncovky, ve které měl Čenda o pěšce méně. Nabídl proto "zkušeně"remízu, kterou soupeř přijal. Jako poslední dohrávala Jana. Zahájila partii tahem Jf3 a na šachovnici vzniklo postavení připomínající královsko-indickou výstavbu z pohledu bílého. Partii jsem tu a tam po očku sledoval a podle mého názoru bylo postavení po celou dobu přibližně v rovnováze. Vzhledem k tomu, že zápas byl už rozhodnut, došlo i na této šachovnici k dělbě bodu.

Jako kapitán musím dnes všechny za předvedený výkon pochválit. Získali jsme druhé vítězství v letošním ročníku a věřím, že nás to povzbudí do dalších bojů. Mnohem důležitější než výhra je ale skutečnost, že  u našich mladých hráčů je vidět znatelný posun v kvalitě hry, což je přesně to, čeho se snažíme dosáhnout.

Rád bych všem popřál klidné prožití vánočních svátků a načerpání sil do dalších bojů po Novém roce.