Další těsná prohra v Krajském přeboru

16.01.2012 10:44

    Slezan Opava "B" - Orel Opava  "A" 4,5:3,5

    (partie i s poznámkami si můžete přehrát na konci stránky)

    V neděli 15.1.2012, jsme opět zasedli za desky se snahou urvat nějaké body do tabulky. Šlo také o derby, neboť soupeřem nám byl Slezan Opava, který oproti loňsku nic nepodcenil a postavil proti nám velmi silnou sestavu. Nám kvůli pracovním povinnostem chyběl Kamil Stalmach a Jirka Pardy, díky nemoci pan Hajda. Za tyto hráče však byla dobrá náhrada, neboť nastoupil poprvé v sezóně Nikos Muratidis a v dobré formě hrající pan Staněk a Danek Jureček.

    Vezmu to postupně od první desky. Michal Solný (0) s Radimem Černínem bohužel nenavázal na loňskou remízu a prohrál. Radim od zahájení postupně zlepšoval pozici, Michal se dostal do časové tísně a zahrál nejprve slabé 24...Sa4? se ztrátou pěšce, potom 26...De6? na což mohlo přijít silné 27.De5!. Radimovi ale stačilo skromné 27.Sh3 a Michalova pozice se postupně rozpadla. Vít Pavera(1/2) Na druhé desce jsme se hned ze startu počastovali několika nepřesnostmi (5.Sd3?! , 7...Sa5?!), díky tomu se dostali hned z teorie. Podařilo se mi dosáhnou lepší pozice. V oboustranné časové tísni jsem ale nebyl schopný najít správný plán a pouze popotahoval figurky. Soupeř nakonec udělal hrubku 33...Sb5? a dovolil mi přejít do vyhrané věžovky. Zde jsem zvolil špatnou cestu, které jsem se důsledně držel. Důmyslné vyhýbání vyhrávajícím pokračováním jako 40.Vd5, 45.Kd5,47.b5, 48.b5 mě dovedlo do remízové koncovky. Soupeř mi dal ještě šanci po 69. Vf4??, ale vyhrávající 72.c6+! mě vůbec nenapadlo. Nezbylo než zkoušet různé možnosti jak prohnat krále po šachovnici, ale Honza Premus už měl jednoduchou obranu a partii zremizoval. Martin Mužík(0) si vytvořil po zahájení lepší pozici a mohl sahat po výhře pokud by našel 22...Ja4!. To se ale nestalo a hra se vyrovnala. Následovala hrubice 29...Vxd4?? a Pavel Hromada díky nekrytelným matovým hrozbám v pohodě zavěsil. Luboš Kozák(1) měl elově výrazně silnějšího soupeře, ale on se jen tak někoho nezalekne. Držel rovnou pozici a když Karel Pavelek zahrál chybné 25...c5? využil toho a postupně svého soupeře pěkně přehrál. Nikos Muratidis(0) hrál svůj oblíbený CaroKann a pozice byla v rovnováze až do nepřesného 27...b5?!. Výhoda Karla Záleského ještě víc vzrostla po 31.Va3?! a mohl po 36.Kf1 získat rozhodující převahu, zvolil ale šablonovité 36.Kh1 a partie směřovala do remízy. Nikos bohužel v těžké pozici chyboval a po 45...b3? stál zcela na prohru. Bohuš Lorenz(1/2) zvolil své oblíbené 1.f4, hra ale přešla do Sicilky. Náš hráč získal mírnou převahu a mohl dokonce vyhrát pokud by po 25...Vf8? našel těžké 26. Vc7 s matovými hrozbami. Zahrál jen 26.Sf6 a po výměnách skončila partie remízou. Antonín Staňek(1) si hned od zahájení udržoval mírnou výhodu. Soupeř navíc chyboval 26.Dc4? a 28.Db4?, po kterém mohlo přijít 28...Dc6. Náš hráč ale zvolil jiný postup. Aktivní hrou a díky dalším nepřesnostem Jana Rambouska získal převahu tří pěšců, kterou přetavil ve vítězství. Daniel Jureček(1/2) na poslední šachovnici díky aktuální formě vůbec nebyl outsiderem. Martin Vícha zvolil pasívní zahájení a Danek mohl stupňovat tlak. Rozhodl se ale pozici výměnou dam zjednodušit a přešel do remízové věžovky.

    Celkově jsme podali solidní výkon a proti silnějšímu soupeři usilovali o výhru. Bohužel je pro nás letošní sezóna zakletá. Vyhrát jsme mohli teměř ve všech zápasech. Vždycky se něco pose... Důkazem jsou dvě zápasové remízy a tři nejtěsnější prohry.

(VP)

výsledek na chess-results

partie ke stažení  KPMKSS-SlezanB-OrelOpavaA.pgn (7,7 kB)