Kanárek uletěl klíčovou dírkou

26.01.2016 20:31

   Kravaře na nás přijely hodně oslabené. My měli proti původnímu očekávání poměrně silnou sestavu, takže nebylo otázkou jestli vyhrajeme, ale o kolik vyhrajeme. Samozřejmě jsem si vzpoměl i na kanárka, ale nikoho jsem těmito myšlenkami nezatěžoval.

   Krátce ze startu začala vypadat hodně podezřele partie od Lea. Nechal si posbírat pár pěšců a král zůstal uprostřed. Kanár nebude, řekl jsem si v klidu. Navíc Michal začal stát trochu podezřele. Ztratil obrovské množství času hned v zahájení a stál dost na hraně. Naštěstí soupeř přehlédl triviální taktický úder ztratil figuru a vypadalo to, že je rozhodnuto. Na první desce Martin v pohodě vyhrál.  Příjemný šok, když jsem zjistil, že vyhrál i Leo, jehož soupeř neuměl naložit s aktivní pozicí! Tady se musím Leovi omluvit, protože jsem mu v diskuzi o partii křivdil. Podle počítače byl jasně prohraný, ale to by musel bílý nacházet na naší úrovní poměrně těžké tahy. Naštěstí to nehrál jako počítač, ale jako člověk a sesypal se. Za stavu 2:0 + jasně vyhraný Michal se hrálo příjemně. Hráči Kravař byli ze začátku houževnatí, ale postupem času přicházely první chybičky. Další body postupně přidali Luboš (který stále drží fazónu okresního přeborníka) a pan Staněk, který odmítl několikrát nabídku remízy v rovných pozicích a počkal si trpělivě na chybu, která nakonec přišla. 

   Měli jsme čtyři body a ve všech ostatních partiích jsme stáli na výhru. Jediný kdo se trápil byl Michal, který už měl sice věž navíc, ale musel řešit nepříjemný šik černých pěšců, který se snažil projít na jeho první řadu šachovnice. Michal byl samozřejmě v těžké časovce. Postupně se ale podařilo vyhrát Jirkovi, který v pohodě využil ve věžovce dva volné pěšce navíc a já jsem využil v koncovce k výhře slabiny v pozici vzniklé nepřesně zahraným zahájením. Míša, která měla celou partii pod kontrolou si už taky vybrala jednu z mnoha cest k výhře.

    Za stavu sedm nula, jsme teda s napětím čekali, jestli Michal dokáže vyhrát jasně vyhranou pozici s hodně špatným časem. Nepříjemné bylo, že Leo Glinc měl díky aktivním figurám a postouplým pěšcům nepříjemné hrozby i s věží méně. Michal bohužel nevyužil několik taktických možností jak figury vyměnit. Poté mohl vlítnou  do týla dámou, ale zvolil si nejhorší možné řešení. Naštěstí se mohl zachránit věčným šachem, ale to mu bylo málo a pokusil se v obtížné pozici hrát stále na výhru. Nakonec udělal tah, po kterém mohl dostat několika tahový mat. Ukázalo se, že vývojem partie jsou již oba unaveni a soupeř i když měl dost času se naštěstí nezamyslel a mat nedal. Pozice přešla do koncovky dvou věží proti dámě. Michal měl opět mnoho možností jak vynutit remízu věčným šachem, ale snažil se hrát stále na výhru. To znamenalo stvrdnout ve Slavkově skoro do 15:00 než došlo ke spravedlivé remíze.

Více v přiložených partiích. Místo diagramů jsem nechal některé varianty otevřené.