Krajský přebor mládeže v šachu

22.10.2019 11:54

V sobotu jsme se jeli z naší omladinou zúčastnit Krajského přeboru mládeže, kde se sešla velmi pestrá konkurence za účasti dětí Krnova, Třince a hlavně Beskydské šachové školy. Na tento turnaji jako hlavní doprovod jsem byl určen Já.

Proto jsme se vydali  na cestu vlakem. Cesta proběhla rychle  a tak nejhorší bylo čekání na start a jistá předstartovní nervozita.

Mám pocit, že jsme  v turnaji obstáli se ctí. Vezmu  to od našeho nejmladšího Šimona, který získal

2,5 bodu ze 7, když  jednu partii remizoval patem, protože na matování použil jezdce místo věže s králem

a soupeře upatoval. Cenná zkušenost, navíc v poslední partii svého staršího bráchy viděl, jak se to má správně dělat. Výsledek je vzhledem k jeho věku a úplnému šachovému začátku je určitě pozitivní, a pokud se bude dále šachu pilně věnovat, bude v dalších turnajích získávat určitě více bodů. Jeho starší brácha Matěj ten uhrál super výsledek, kdy získal 4 body ze 7. Tam nejhezčí partie

byla ta poslední již zmíněná, kdy vzorově matoval králem z věží  a neváhal obětovat dámu za pěšce, aby mohl

toto uskutečnit. Začátek turnaje mu sice nevyšel, když z prvních 3 partií měl na svém kontě 0. Ta poslední v řadě proti Theodorovi bude asi mrzet nejvíc, když nevyděl 1 tahový mat. Naštěstí ho to nenahlodalo, protože vzápětí získal 4 body ze 4. To ho vyneslo na velmi pěkné 25 místo tabulky. Theodor získal 3 body ze 7 a 31 místo taky není určitě špatné. Jen si musí dávat pozor na podobné přehlédnutí jako proti Matějovi, protože soupeři maty většinou nepřehlíží, když na něj hrají. U Theodora není problém ve hře, ale ve zbrklosti, kterou budeme muset trochu zbrzdit. Lukáš získal 4 body ze 7 a obsadil 7 místo. Za mě to byl výkon naprosto v pořádku. Měl tam 2 partie, které byly dost hraniční, když v jedné měl 2 střelce proti dámě a partii vyhrál. Ve druhé měl zase jasně vyhranou koncovku, kdy mohl s přehledem vyhrát jak pozičně tak časově. Měl 13 minut a soupeř asi 2 a stačilo trochu přemýšlet  jak správně pokračovat, nebo to uhrát na čas. Nakonec ztratil střelce a musel hrát na dva volné pěšce proti jezdci. Výhodu měl ve vzdáleném soupeřově králi. Zvolil však špatný postup g pěšce, kterého soupeř za oběti jezdce sebral a Lukáš zjistil, že nelze uplatnit h pěšce do dámy díky opozici na krále po f. Neskrýval své větší cíle, protože říkal, že chtěl o bod více.

 

Kompletní výsledky na chess-results.com

 

Danek