ŠK Orel Opava na Memoriálu Karla Osmančíka v Dolním Benešově

02.10.2022 15:05

Dovolím si krátce shrnout průběh účasti členů našeho oddílu na tradičním turnaji v rapidovém tempu, který každoročně pořádá Dolní Benešov na počest Karla Osmančíka. Vyrazili jsme od klubovny v 8:00, což je čas, který nám umožňuje v klidu a beze spěchu dorazit do kulturního domu v Dolním Benešově. Během posledních tréninků se ukázalo, že za oddíl Orel Opava pojede do Benešova celkem šest zástupců. Je potřeba vyzvednout především zájem nováčků a mladých hráčů, kteří tvořili celkem dvě třetiny naší výpravy. V mládežnickém turnaji za nás bojovali Valerie Kovalčíková, Sebastian Rabinský, Martin Štencl a Štěpán Urbánek. Zejména poslední dva jmenovaní měli podle mých předpokladů patřit mezi favority turnaje mládeže. V hlavním turnaji reprezentovali náš oddíl Jiří Pardy mladší a moje maličkost (Karel Hasík). Jirka a já jsme sice medailové ambice neměli, ale zisk méně než poloviny bodů by pro nás byl nejspíš zklamáním.

 

Orelská mládežnická sestava účastníku MKO v Dolním Benešově. Zleva: Valerie, Sebastian, Martin a Štěpán. Pozornému čtenáři jistě neunikly ceny a medaile, které se staly kořistí naší výpravy

Orelská mládežnická sestava účastníku MKO v Dolním Benešově. Zleva: Valerie, Sebastian, Martin a Štěpán. Pozornému čtenáři jistě neunikly ceny a medaile, které se staly kořistí naší výpravy. 

 

 Dovolím si nejdřív vylíčit souboj našich teenagerů v turnaji hráčů narozených v roce 2007 a mladších. Valerie má jako dívka samozřejmě přednost. Její výsledek 3,5 bodu je potřeba hodnotit jako zdařilý vstup do turnajových soutěží, protože to byl její první turnaj. Valerie je velice pracovitá, což je do budoucna příslibem dalších dobrých výsledků. Zbývá už jenom dodat, že ve své dívčí kategorii skončila Valerie na druhém místě. Velice příjemně překvapil Sebastian. Stejně jako Valerie hrál v turnaji poprvé, a proto je nutné jeho zisk ve výši 5-ti bodů náležitě ocenit. Prohrál jen tři partie, čtyřikrát vyhrál a dvakrát si se soupeřem bod rozdělili. Celkově skončil Sebastian na solidním 11. místě. Také Sebastian může mít namířeno výš, pokud mu jeho tréninkové zapálení vydrží. 

 

Naši nováčci v turnajových soutěžích: Valerie a Sebastian

Naši nováčci v turnajových soutěžích: Valerie a Sebastian. 

 

Další dva naši zástupci v mládežnické kategorii už nováčci rozhodně nebyli a mohli tak těžit ze svých zkušeností. Můj předpoklad týkající se jejich boje o medailové pozice se naplnil. V průběhu celého turnaje se pohybovali na předních deskách a jejich soupeři to s nimi neměli vůbec snadné. Lepší formu nakonec prokázal Štěpán, který prohrál pouze jednou a se ziskem 6,5 bodu nakonec obsadil skvělé třetí místo. Martina trochu zradila přesnost v koncovkách partií, což se mu bohužel vymstilo. Se 6 body sice skončil na pěkném osmém místě, ale na medaili to nestačilo. 

 

Štěpán s Martinem v průběhu závěrečného vyhlášení tleskají Valerii, která právě přebírá ocenění za své umístění v turnaji.

Štěpán s Martinem v průběhu závěrečného vyhlášení tleskají Valerii, která právě přebírá ocenění za své umístění v turnaji. 

 

Pokud jde o hlavní turnaj, je potřeba konstatovat, že ani mě ani Jirkovi se nepodařilo uhrát výsledek, který by se dal vydávat za překvapení. V turnaji jsme střídali světlé okamžiky s těmi horšími, přičemž za sebe mohu dodat, že jsem měl i okamžiky tragické. Celkový výsledek u obou z nás zhruba odpovídal tomu, co bylo v našich silách uhrát. Jirku sice mrzela bramborová medaile mezi účastníky z okresu Opava, ale se ziskem 5,5 bodu byl nakonec celkem spokojený. Já jsem uhrál 5 bodů a mám dobrý pocit hlavně z partií ve druhém a čtvrtém kole, které jsem sehrál na online šachovnicích. Útěchou je pro mě ale hlavně to, že většina mých šachových prohřešků se odehrála mimo online desky. A tím pádem se o nich nikdo nedoví.