Mládež ŠK Orel Opava předvedla skvělý výkon na KP Grand Prix

13.04.2022 23:01

    Grand Prix KP Dolní Benešov - 9. 4. 2022 Na tréninku ve čtvrtek jsme si upřesnili poslední detaily týkající času a místa odjezdu z Opavy. Tím pádem nic nebránilo tomu vyrazit v sobotu ráno podle plánu v 8:00 od naší klubovny v Brain Fitness centru na poslední z turnajů krajské série Grand Prix. Plán přijet do Dolního Benešova, jak se říká na pohodu, dostal drobnou trhlinu v Malých Hošticích, kde měl do auta přistoupit Teodor. Když se ukázalo, že na dohodnutém místě, kterým byla zastávka MHD, nikdo není, okamžitě jsem mu telefonoval. Po více než několika zazvoněních se konečně na druhé straně ozval poněkud rozespalý hlas, který nenechal nikoho z nás na pochybách, kde se Teodor právě nachází. Překonal ale moment překvapení a s přijatelným zpožděním nasedl do auta. Potom jsme ve Velkých Hošticích vyzvedli Adama a stačili dorazit do velkého sálu kulturního domu v Dolním Benešově bez dalších komplikací. 

 

Orelská sestava účastníku GP v Dolním Benešově. Zleva: Adam, Honza, Štěpán, Martin, Teodor a ve předu Vojta.

    Celkem jsme měli v turnaji šest zástupců. Z toho čtyři v nejstarší kategorii do 18 let: Teodor Kořínek, Adam Kovalčík, Jan Petkov a Martin Štencl. V kategorii do 14 let za nás bojoval Štěpán Urbánek a náš nejmladší reprezentant Vojta Reif si odbyl svou premiéru v kategorii dvanáctiletých. Konkurence v krajské Grand Prix bývá opravdu velká a já musím dnes kluky za jejich výkon pochválit. Výsledky, které uhráli, jsou rozhodně příslibem do budoucna. 

 

Začnu od našeho zástupce v druhé nejmladší kategorii. Vojta se zúčastnil svého prvního turnaje a bojoval statečně v každé partii, přestože jeho soupeři měli většinou větší sílu i bohatší zkušenosti. Svou první turnajovou výhru dosáhl ve třetím kole, když rozrušil rošádové postavení černého a pak ukázal, co se naučil při řešení dvoutahových matových diagramů. Celkový výsledek 2 body ze sedmi partií rozhodně není v jeho případě zklamáním. A pokud Vojta vydrží v tréninkovém nasazení, bude to příště jenom lepší. 

Vojta bojuje o svůj druhý bod v turnaji.

V kategorii 14letých se podařilo Štěpánovi dosáhnout stejného výsledku jako na podzim v Krnově a se 4 body obsadil mezi 28 účastníky velice slušné 9. místo. Stojí za to poznamenat, že z hráčů, kteří ještě nemají elo v herním tempu rapid, byl Štěpán nejlepší. Jeho hra byla nápaditá, místy možná trochu riskantní, což ale patří k jeho stylu hry. V posledním kole se snažil dosáhnout pátého bodu, ale velmi silný soupeř z Ostravy byl tentokrát proti. Jediné, co bych Štěpánovi vytknul, je horší hospodaření s časem, které bylo vidět snad v každé z jeho partií.

Štěpán (ve žlutém) soustředěně sleduje volbu zahájení svého soupeře.

Nejpočetnější zastoupení jsme měli v kategorii nejstarších. Nejméně se dařilo Teodorovi, ten uhrál 3 body; odehrál dvě naprosto odlišné poloviny turnaje. V prvních třech kolech odešel od šachovnice poražen, přestože neměl špatné pozice a mohl z nich vytěžit víc. V dalších partiích získal 3 body ze 4 možných a konečně soupeřům ukázal, že také něco umí. Je to o to cennější, že tentokrát často zachraňoval nebo dokonce otáčel horší pozice a bodoval. Bohužel špatný výkon na začátku způsobil, že Teodor skončil ve druhé polovině tabulky. 

 

O půl bodu víc - 3,5 bodu - se podařilo získat Martinovi, který podobně jako Teodor získal většinu svých bodů v druhé části turnaje. Určitě ho mrzí hlavně prohra ve 4. kole, kdy doslova zahodil vyhranou pozici. Jeho hra byla jinak celkem vyrovnaná, když nepočítám partii z prvního kola, ve které se nestačil dostat k rošádě a rychle prohrál. Bylo ale vidět, že si z toho vzal ponaučení a v ostatních partiích už byla jeho hra podstatně lepší. Celkově skončil Martin v polovině startovního pole. 4,5 bodu se podařilo získat Adamovi, který většinu partií hrál spíše pozičním stylem a soupeře obvykle přehrával v koncovkách, kdy malou materiální výhodu s jistotou proměňoval ve výhru. 

Oddílové „derby“ mezi Teodorem a Martinem skončilo dělbou bodu.

Bohužel ve dvou partiích ztratil Adam figuru, čímž dovolil soupeřům získat výraznou materiální převahu a poměrně rychle vyhrát. Podstatné ale je, že ve srovnání s výsledkem na podzim v Krnově dosáhl Adam výrazného zlepšení, které svědčí o jeho rostoucí výkonnosti. V celkovém pořadí mu po zásluze patřilo pěkné 6. místo. 

Adam (úplně vlevo) při úvodních tazích partie čtvrtého kola přemýšlí, čím by zaskočil svého soupeře. Podíváte-li se pozorněji, najdete na fotografii ještě tři další borce z našeho oddílu. 

Nejlepším naším zástupcem v této kategorii se stal Honza. Prokázal, že rapidové tempo mu opravdu svědčí. Pokud jde o naše hráče, hrál nejvyrovnaněji a prakticky v každé z partií měl převahu i na hodinách. Mohl tak těžit z chyb svých soupeřů v závěru partií. Z našich kluků to byl právě on, kdo si nejčastěji užil hru na online šachovnicích, ze kterých byly partie přenášeny na promítací plátno, takže hru právě vedoucích hráčů mohli sledovat všichni v sále. Honza skončil v celkovém pořadí na vynikajícím 2. místě. Je docela možné, že úplně zbytečná a také jediná prohra s ostravským Šimonem Kristlem připravila Honzu o celkové vítězství. To ale nijak nesnižuje jeho skvělou hru v turnaji a Honzovi patří obrovská gratulace. 

Celkově hodnotím výkon všech našich borců na tomto turnaji velice kladně. Jako trenér jsem spokojený s jejich hrou, i když samozřejmě máme na tréninku stále na čem pracovat. U všech bylo možné vidět velký posun v kvalitě hry ve srovnání se začátkem šachové sezóny. A rozhodně nepřeháním, když řeknu, že našemu oddílu rostou výrazné posily do příštích let. To je dobrá zpráva pro nás a špatná pro naše soupeře.

Vyhodnocení kategorie H18 se nám sledovalo příjemně. Honza vylepšil své umístění z Frýdku-Místku, kde bral bronz.