Okresní přebor Opava - Orel C těsně prohrál

24.11.2019 20:57

Komentář dodal Danek i Vilda, přikládám v pořadí jak došly. (Vítek)

 

Marnost vs kvalita.

Orel Opava "C" - Budišov n/B " B " 3,5 - 4,5. Remízy Petr Polák, Jiří Pardy st., Jaroslav Souček, výhry Antonina a Vilda, prohry si připsali Karel Hasík,  Herbert Muller a Monty !! Skoro by se dalo říct, že to nešlo prohrát, ovšem realita byla poněkud jiná. Budišováci na prvních deskách s přehledem bodovali, aby pak na posledních šachovnicích nekompromisně posbírali co se dalo ( i to, co se nedalo ). Sami jsme se přesvědčili, že průměrný výkon na soupeře nemůže stačit, zvlášť zarážející je množství hrubých chyb, které nám dominovaly a rozhodly o našem neúspěchu. Gratulace soupeři, nám by slušela větší bojovnost a kvalita. 
 
Vilda 
 
 
Dnes jsem nebyl vzhledem k volnému losu Malých Hoštic herně vytížen a tak jsem přišel na zápas našeho C družstva proti Budišovu.
Zápas to byl vyrovnaný až do samého konce. 
K naší hře mohu napsat, že partie  Jardy skončila remízou, kdy soupeř nenašel taktiku se ziskem materiálu. Potom po několika tazích mohl využít dvou jezdců proti jezdci a střelci z možnosti to ještě zamotat. Tady to byl určitě zisk. Potom přišla prohra Herberta, který už tradičně vytvořil hrozbu a odevzdal figuru. Toto je letos již tradiční situace, kdy prohrává partie sám. Potom remizoval Jirka, kdy pozice byla v rovnováze celou partií. Potom došlo k prohře Karla, který vyrukoval brzy dámou do útoku a při šachovnici plné figur nedocenil možnost jejího odlovu. To taky nastalo. Po shlédnutí diagramu Slávka proti 
Kravařim bych toto nečekal že dostane tak rychlou možnost na nápravu. Potom remizoval Petr, kdy se snaží hlavně nic nepokazit. V tomto duchu to dovedl do naprosto remizove pozice. Tady už to vypadalo na naší prohru nebo remízu. Nepochyboval jsem o pozici Antoníny , kdy měla materiální rovnováhu, ale poziční převahu. Pozice Vildy taky nevzbuzovala obavy o výsledek, který byl určen již v zahájení vzhledem k nehrajicimu střelci c8 a slabým černým polím. Toho taky využil a vytvořil matovou hrozbu po černých polích a korigovat výsledek Potom vyhrála Antonina, když korunovala to poziční převahu v zisk pěšce a celý bod. Tady už jsme o výsledku neměly pochybnost a byly na vítězné vlně, protože poslední partií končil Monti a měl věž a střelce navíc. Jenže došlo k naprosto nečekanému zvratů, kdy nejdříve odevzdal dámu za věž. Pak to korunoval ještě ztrátou věže a tím završil naší porážku. Pokud mám hodnotit výsledek tato porážka dost bolí.
Nejvíce nás trápí poslední šachovnice, kdy nejsme schopni bodovat a tím pomoci předním šachovnicim.
 
Danek