Druhé kolo okresní soutěže aneb mládí versus zkušenosti

05.11.2023 17:18

Dnes dopoledne nás čekal zápas druhého kola proti velice zkušenému družstvu z Vítkova. Sestava byla téměř stejná jako v minulém kole. Jediný rozdíl byl ten,že za Valerii, která byla omluvena, zaskočil Sebastian. V klubovně jsme se začali scházet kolem půl deváté, abychom připravili hrací prostor včas. Soupeř přijel těsně před devátou, takže rozhodčí zápasu, kterým byl Jiří Pardy, mohl bez větších průtahů zahájit utkání. 

Píšu z pozice diváka, který byl přítomen prvních dvacet minut a pak musel zhruba na 90 minut odejít. Oněch úvodních dvacet minut jsem strávil přípravou občerstvení v podobě kávy a čaje, takže jsem dění na šachovnici nemohl podrobně sledovat. Mohu jenom napsat, že jsem nestačil zaznamenat, jaké zahájení se hrálo na první šachovnici, kterou opět hájila Jana. Na druhé desce zvolil Maty Caro-Kannovu obranu, na třetí desce se hrála sicilka, na čtvrté dámský gambit a na páté Pircova obrana. Když jsem po necelé půl hodině hry odcházel, bylo vše otevřené. 

Po mém návratu kolem 11 hodin byly ukončeny už dvě partie. Na první šachovnici došlo k dělbě bodu. Mrzí mě, že k této partii nemám podrobnější informace, ale její průběh jsem nemohl sledovat. Každopádně je potřeba napsat, že Jana zde odvádí výbornou práci a jsme velice rádi, že je ochotná být oporou našeho mladého týmu.

Na čtvrté šachovnici právě končil svou partii Čenda, který byl nucený se vzdát. Čenda se dostal do problémů poměrně brzy, protože neopatrně vyvinul bělopolného střelce na f5, což se v dámském gambitu někdy nevyplácí. V nepříjemné pozici pak navíc ztratil po dvojím úderu věž a bylo rozhodnuto.  

Jako třetí dnes skončil Honza, který bohužel nezopakoval svou výhru z minulého kola. O jeho partii také mnoho nevím, protože její většina proběhla v mé nepřítomnosti. Vím jen od Jirky, že nestál špatně, ale i on se bohužel stal obětí dvojitého úderu, kterým pan Jančálek partii zkušeně rozhodl. 

Zajímavý průběh měla patie na páté šachovnici, kde svoji první partii ve vážném šachu hrál Sebastian. Je sice pravda, že materiální výdou (vlastně již rozhodující) měl pan Číž. Na druhou stranu se zdálo, že mu pozice s jistou prostorovou nevýhodou nevyhovuje a měl jsem dojem, že cesta ke zjednodušení ho stojí hodně úsilí. Nakonec zkušenosti převážily a Sebastian byl také nuce sklonit svého krále. 

Jako poslední tentokrát dohrával na druhé šachovnici Maty. Myslím, že byl od začátku pod jistým tlakem, ale přesto dlouho udržoval přibližně vyrovnanou pozici. Tlak soupeře vedl ke ztrátě pěšce a partie přešla do zajímavé koncovky jezdce proti střelci, ve které měl Maty o pěšce méně. Záhy na to se v domění, že ztrácí již druhého pěšce Maty vzdal. Vzniklá kombinace ovšem ke ztrátě pěšce zřejmě nevedla a Maty mohl klidně pokračovat v boji. O pozici se chvilku diskutovalo, ale podle mě měl Maty naprosto reálné šance na remízu a pokud by bílý chtěl partii vyhrát, nebylo by to rozhodně nijak jednoduché. 

V dnešním zápase tedy zkušenosti převážily na zápalem mládí. Přesto bych rád poděkoval všem našim hráčům za předvedený výkon. Je rozhodně příslibem do budoucna. Děkuji také Jirkovi Pardymu za ochotu být rozhodčím dnešního zápasu. Po druhém kole družstva, která se dnes utkala, zaujala v tabulce symetrickou pozici. Vítkovu B je druhý od začátku (blahopřejeme) a Orel C druhý od konce. Náš cíl se ovšem nemění. Chceme i nadále získávat zkušenosti, abychom příště byli pro naše soupeře zase o něco nebezpečnější. 

Karel Hasík