Orel Opava B vede po základní části okresní přebor družstev.

14.02.2022 16:24

Před utkáním o první místo po základní části se naše mládež zúčastnila turnaje na Slezanu, kde získala druhé a třetí místo.  

 

Na zápas byl nominován Martin, který se odvděčil celým bodem.  

Vyhrál jako první, když vytvořil slabé královské křídlo, kde měl soupeř krále v ne příliš komfortní pozici.  Martin využil soupeřova tahu f5 a vtrhl dámou na sedmou řadu se ziskem kvality.  Tuto kvalitu záhy vrátil, aby soupeři zasadil rozhodující úder.

 Pak jsem vyhrál já, když se soupeř nevymotal ze zahájení.

Na každou mou hrozbu reagoval protiúderem, až se mu celá pozice zhroutila a já získal pěšce a následně dva jezdce za věž.  Potom vyhrála Antonína, která je zatím stoprocentní a snad s ní můžeme počítat v dalších letech.  Z její strany to byla celkem lehká partie a nebyla nucena nic tlačit, aby soupeře přehrála.  

Pak skončil Jirka mladší, když porazil Tondu.  Tady jsme se získali bod se štěstím, když při správném postupu Vf8 by pozice byla pro Jirku krajně nepříjemná.  

Potom remizoval Jirka starší a tím pečetil naši výhru.  Další bod

přidal Petr, který za nás nastoupil poprvé letos a pořád to ještě umí.  Hrál věžovku, kde využil lepší pěšcovou strukturu a soupeře vytempoval.

Někdy nemusí soupeře obrat o tři figury a stačí jedno tempo.  Pak přišla jediná a celkem nečekaná prohra, když Lukáš obětoval kvalitu.

Toto bylo zřejmě v pořádku, ale potom přišel ještě o dva pěšce a toho soupeř využil.  Byla tam ještě možnost, jak toto bránit, když nakonec 

zůstal materiál jen na královském křídle při rovnosti pěšců s kvalitou méně.  Jenže Lukáš zvolil ústup krále do matového postavení a bylo po partii.

A poslední prohru utrpěl Vilda, a zároveň první v této soutěži.  Tady došlo k ne příliš dobře rozehranému zahájení a ztrátě pěšce.  toto soupeři stačilo

k zisku bodu.

Základní část soutěže máme za sebou a teprve nyní se začne bojovat.

Danek