Orel Opava se opět prosadil aneb lednové turnaje v Opavě

31.01.2023 20:14

Konec ledna letošního roku byl pro nás šachisty zajímavý, protože na programu byly hned dva turnaje, a navíc přímo v Opavě. Takovou příležitost jsme rozhodně chtěli využít, a tak jsem už dopředu domlouval s dětmi i jejich rodiči, aby si v pátek a v sobotu udělali čas. Na úterním a čtvrtečním tréninku se vyjasnilo, že na obou turnajích za nás budou bojovat: Tomáš Fojtík, Valerie Kovalčíková, Tomáš Kučera, Sebastian Mlích, Jakub Novák, Vojtěch Reif a Martin Štencel. Stojí za to podotknout, že to byla zatím nejpočetnější výprava, kterou jsme dokázali na turnaj za náš oddíl vyslat.

 

V pátek (27. 1. 2023) proběhla odpoledne v prostorách Slezanu Městská liga mládeže. Tato akce se koná jednou za měsíc. Naši zástupci hráli všichni v B skupině, ve které tentokrát bylo 28 účastníků. Hrálo se tradičně na 7 kol a každý z hráčů měl 10 minut na partii. Na 15. místě se umístil náš nejmladší účastník Tomáš Kučera, 11. příčka patřila Valerii Kovalčíkové a ostatní se umístili v první desítce. Sebastian, Tomáš Fojtík, Vojta a Jakub se seřadili za sebou na 5. - 8. místě; Martin Štencel pak po dobrém výkonu a zkušeném taktizování spočívajícím v nabídce remíz nebezpečným soupeřům skupinu B vyhrál se ziskem šesti bodů.

 

V sobotu (28. 1. 2023) se pak na stejném místě konal 3. turnaj Okresní Grand Prix. Je to série celkem čtyř turnajů, které jsou rozprostřeny do celé šachové sezóny. Na posledním turnaji pak budou vyhlášeni vítězové nejenom tohoto turnaje, ale také celé Grand Prix. Počet účastníků byl velice slušný a umožnil organizátorům rozdělit startovní pole do tří skupin. Hrálo se opět na sedm kol, ale každý z hráčů měl tentokrát na partii 15 minut.

 

Nejpočetnější skupinou byli tradičně ti nejmladší. V kategorii nejvýše desetiletých (U 10) bylo celkem 23 dětí včetně našeho nejmladšího borce Tomáše Kučery. Tomáš statečně bojoval ve všech partiích a odměnou za jeho bojovnost bylo nakonec velice slušné 7. místo se ziskem čtyř bodů. Podařilo se mu zúročit pravidelnou účast na trénincích a jeho hra se v poslední době znatelně zlepšila.

 

Tomáš Kučera bojuje o svůj třetí bod v turnaji.

Tomáš Kučera bojuje o svůj třetí bod v turnaji.

 

V kategorii dvanáctiletých (U12) startovalo 12 dětí a my jsme měli mezi nimi tři bojovníky: Tomáše Fojtíka, Sebastiana a Vojtu. Vojtova hra se vyznačovala soustředěností a pečlivostí. Několikrát se stalo, že tvořili se soupeřem poslední hrající dvojici v daném kole. Trochu mu ale chyběl důraz v některých pozicích, které vyžadovaly rázná rozhodnutí a aktivní tahy. Zisk tří bodů znamenal pro Vojtu 7. místo. O polovinu bodu více získal Tomáš. V posledním kole prohrál souboj o 3. místo se svým oddílovým kamarádem Sebastianem. Tomáš dosáhl na posledních turnajích dobrých výsledků a ve hře ukázal právě to, co trochu chybí Vojtovi. Šel

prostě soupeřovu králi po krku. Občas ale nedokončil vývin figur a zkušenější soupeři toho dokázali využít. Se třemi a půl body obsadil 6. místo.

 

Vojta (vlevo) a Tomáš při úvodních tazích partií šestého kola.

Vojta (vlevo) a Tomáš při úvodních tazích partií šestého kola.

 

Nejlépe si z našich v U12 vedl Sebastian. O tom, že získal bronzovou medai rozhodl právě jeho souboj s Tomášem. O ještě lepší umístění ho připravila porážka v šestém kole, když v lepší pozici nevyužil šanci, kterou mu jeho soupeř ze Slezanu nabídl. V této i jiných partiích se bohužel prosadila Sebastianova rychlá ruka, která předběhla jeho šachové myšlenky.

 

Vlevo: Sebastian a jeho rychlá levačka. Vpravo (úplně): bronzový Sebastian.

Vlevo: Sebastian a jeho rychlá levačka. Vpravo (úplně): bronzový Sebastian.

 

Věkové kategorie U14 a U 18 spojili organizátoři do jedné skupiny o 19 startujících. Tady jsme měli v ohni také tři želízka. Valerii, Jakuba a Martina. Valerie s Jakubem skončili ve druhé polovině startovního pole. Na první pohled to vypadá, že se jim nedařilo, ale je potřeba podotknout, že oba se zatím věnují šachu poměrně krátce ve srovnání s jinými účastníky turnaje. Valerie hrála velmi dobře v prvních třech kolech, ale nakonec z těchto partií vytěžila jenom jeden bod. Dvě velmi slibné pozice se silnými soupeři totiž nedokázala dotáhnout do vítězného konce. Rozladění z těchto porážek bohužel ovlivnilo její hru v dalších partiích. Ke konci turnaje ale Valerie opět zabrala a dokázala získat celkem tři body. To jí nakonec stačilo na cenu pro nejlepší dívku v turnaji. Jakub na tomto turnaji zaplatil nováčkovskou daň. Byl to jeho první turnaj vůbec. Vlastně druhý, když budeme počítat i páteční městskou ligu. Tentokrát ale musel čelit mnohem silnějším a zkušenějším soupeřům. Podařilo se mu uhrát dva a půl bodu a v pořadí skončil hned za Valerií. Jakub má pro šachy velké zapálení a pokud mu vydrží, bude pro své soupeře s každým dalším turnajem představovat čím dál těžší překážku.

 

Vlevo: Jakub při partii, která skončila dělbou bodu. Uprostřed: Valerie při zisku třetího bodu. Vpravo: Valerie s oceněním pro nejlepší dívku v turnaji.

Vlevo: Jakub při partii, která skončila dělbou bodu. Uprostřed: Valerie při zisku třetího bodu. Vpravo: Valerie s oceněním pro nejlepší dívku v turnaji.

 

Naším posledním zástupcem v kategorii U 18 byl Martin, který je už ostříleným turnajovým hráčem. Dokázal toho patřičně využít a obsadil nakonec 3. místo. Podobně jako Sebastian i on mohl pomýšlet na ještě lepší umístění, ale jeho silný soupeř a celkový vítěz kategorie U 18 tentokrát překvapení nepřipustil.

Martin při partii, která rozhodla o jeho umístění na třetím místě.

Martin při partii, která rozhodla o jeho umístění na třetím místě.

 

Rád bych uzavřel tuto malou reportáž pochvalou všem zúčastněným za bojovnost a předvedený výkon. Umístění, která naši borci vybojovali, jsou pro nás povzbuzením do další práce na tréninku. Kromě toho bych jménem našeho oddílu rád poděkoval členům oddílu Slezan Opava za vzornou organizaci a bezproblémový průběh turnajů. Velice si vážíme jejich práce a úsilí, které věnují tomu, aby v Opavě mohly vyrůstat nové šachové naděje.

 

Karel Hasík