Porážíme Krnov A

01.03.2022 11:17

Ahoj, protože jsem dohrál jako první, posílám na whatsup nějaké fotky a pár postřehů.

 
Dnes jsme nastoupili proti Krnovu ,,A'' v oslabené sestavě, když nemohl hrát Michal a Antonina, tedy naše 3 a 4 šachovnice. Naproti tomu přijel soupeř v plné síle. Od začátku se to začalo projevovat, když skoro na všech šachovnicích jsme stáli rovně, nebo hůře.
Jako první jsem dohrál já, když jsem přežil další klinickou smrt. Opět špatně zahrané zahájení. Je jedno, jestli hraji s černými, nebo bílými, prostě to hraji letos hrozně a musí být pro soupeře radost hrát semnou. Nicméně ani tento soupeř neviděl svoji výhru a po výměně figur se šlo do věžovky a soupeř přijal remízu. Zároveň dohrál Tomáš, který měl blokovanou pozici a lépe stál určitě jeho soupeř. Každopádně to byl soupeř, kdo nabídl remízu a Tomáš ji přijal. Hned na to prohrál Pavel, který se nechal docela hodně rozstřílet na cucky a po rozbití královského křídla se vzdal. Takže jsme zase prohrávali a nevypadalo to s námi vůbec dobře. Poté se ale začala karta pomalu obracet. Konečně vyhrál taky Lukáš, který si výhru sice ještě pořádně zkomplikoval, ale soupeř taky nehrál přesně a brzy se vzdal. Luki hraje pěkné šachy, ale musí se spíš naučit práci se sebou samým. Chce to trochu klidu, nadhledu a nehrát to pořád jako blitzky. Ale bod samozřejmě dobrý. Takže 2:2 a další 4 šachovnice se hrály hodně, hodně dlouho. Musím velmi pochválit nováčka Adama na 8 desce, když na začátku partie získal pěšce a s ním taky přišel do koncovky střelce proti soupeřovu jezdci. Pozice byla blokovaná a myslím, že kdyby si soupeř neotevřel křídlo, partie by skončila remízou. V těchto koncovkách bývá většinou lepší jezdec, ale v pozici, která byla na šachovnici nebyl bílému moc platný. Když už si všichni mysleli, že to bude remíza, Adam hezky obětoval pěšce a dalšího posunul už na 6 řadu, převedl střelce do palby na krále. Soupeř aby nedostal mat, nebo nešel Adam pěšcem do dámy, tak udělal jediné možné ...... obětoval jezdce. No a pak už to byla jen technika a trpělivost. Všeho Adam měl dost a mohli jsme mu gratulovat. Zahrál to mazácky a hlavně v klidu. Úplný opak Lukáše :-). Myslím, že máme v mladých hráčích velkou budoucnost a už se těším, až budu hrát místo nich na 8 desce já a oni budou drtit soupeře na předních šachovnicích :-).
Vilda hrál opět velmi trpělivě, ale z lepší pozice přešel do opticky horší koncovky. Když už to vypadalo, že se bude posunovat pouze králi a bude remíza, tak soupeř nevydržel a snažil se obětovat pěšce s tím, že se dostane Vildovi na další pěšce. Velmi se ale přepočítal a brzy bylo po utkání. Další skvělý bod a v tuto chvíli jsme vedli 4:2: Stačilo tedy půl bodu. Na 1. šachovnici hrál Vítek s p. Malinovským a hrál trpělivě. Nestál ze začátku moc dobře, ale ve střední hře soupeř přehlédl nějaké věci a přišel o 2 pěšce. Stále ale bylo o co hrát, situace na šachovnici byla velmi nepřehledná. Jakýkoli špatný tah mohl stát Vítka partii. Jirka na 2. šachovnici hrál černými a soupeře držel na všech frontách. Zkoušel to ze všech stran, ale slabé místo ne a ne najít. Jirka nabídl remízu, ale soupeř díky stavu nepřijal a zkoušel všechno možné dále. 
Vítek mezitím krásně přešel do koncovky stále se 2 pěšci navíc. Odmítl remízu a i když si zbytečně udělal cestu k vítězství ještě složitou a těžší, nakonec se radoval z výhry. Velká pochvala a jde vidět, že Vítek je na vítězné vlně. Bravo ! Jirka krásně udržel soupeře a tedy remíza a konečně po delší době výhra 5,5:2,5 pro nás !!! Děkuji všem za odvedené výkony, za 3 týdny jedeme do Kravař a určitě si pojedeme pro výhru !