Poslední zápas sezóny v okresní soutěži

25.02.2024 18:40

Dnešní nedělí skončila šachová sezóna pro týmy, které startovaly v okresní soutěži Opava. Náš C tým se na domácí půdě utkal s béčkem ŠK Píšť. Utkání bylo zpestřeno tím, že ve stejných prostorách probíhalo také utkání našeho A týmu s celkem z Krnova, takže během dopoledne bylo možné sledovat dění na celkem 13 šachovnicích. Pokud jde o C družstvo, očekával jsem vyrovnaný zápas a jeho průběh mi dal za pravdu. Nastoupili jsme v následující sestavě: Já (Karel), Jana, Maty, Honza a Čenda. Sestava soupeře byla tvořena dvěma dvojicemi ze začátku a konce jejich soupisky doplněnými o pana Kotulu. 

Jako první skončila partie na páté šachovnici. Čenda přehlédl ve střední hře ztrátu figury a přes houževnatý odpor se mu už partii nepodařilo zachránit. Nedlouho potom se dohodli na remíze také hráči na čtvrté desce. Honza Křempek podal dnes velice solidní výkon a patří mu za něj pochvala. 

O dost déle se bojovalo na prvních třech šachovnicích. Vzpomínám si, jak měl Maty před zápasem radost, že hraje až na třetí desce (většinu zápasů hrál na dvojce), ale bohužel zrovna dnes mu číslo tři štěstí nepřineslo. Měl z nás všech ratingově nejsilnějšího soupeře a možná dokonce nejsilnějšího soupeře v letošním ročníku. Partie byla dlouho vyrovnaná, ale přechod ze střední hry do koncovky vyšel lépe jeho soupeři, který měl dva pěšce více a tím pádem rozhodující výhodu, takže Maty byl nakonec nucen kapitulovat. Po partii ale vypadal celkem spokojeně, protože si podle jeho slov výborně zahrál. Stav byl tedy 0,5:2,5 pro soupeře a my jsme se museli pokusit o vyrovnání na prvních dvou šachovnicích. 

Nevypadalo to beznadějně, protože Jana dnes hrála velmi dobře, svého soupeře jednoznačně přehrála a měla rozhodující výhodu. Možností jak ji využít bylo více a Jana se rozhodla pro přechod do koncovky dvou věží proti dámě, ve které měla i pěšcovou převahu. Bohužel dovolila soupeřově dámě získat aktivní pozici a potom už partii nebylo možné vyhrát. Takže druhá remíza a rozhodující půlbod pro celek z Píště. Nejdéle se nakonec hrála moje partie, která byla po celou dobu víceméně v rovnováze, protože bílými kameny jsem ze zahájení nezískal vůbec nic a pokud měl někdo výhodu, tak to byl černý.Také ve střední hře neměl nikdo z nás výraznější převahu. Soupeř mi nabízel remízu a musím přiznat, že nebýt nepříznivého stavu utkání, byl bych ve velkém pokušení ji přijmout. Nakonec se mi podařilo získat lepší koncovku střelce proti jezdci, kterou jsem dotáhl do vítězného konce a korigoval tím výsledek utkání na 2:3 pro hosty.

I přesto, že jsme v zápase nakonec podlehli, děkuji všem za předvedený výkon a už teď se těším na příští ročník. 

 

Karel Hasík