První tři body doma. Orel A - Rýmařov 5-3

15.10.2019 21:10

Rýmařov měl být pro nás těžký soupeř, loni jsme s ním vysoko prohráli. Nakonec sice přijel se svou jedničkou, ale chyběli jiní klíčoví hráči jako Fojtík a Slaměník, takže ve finále jsme byli s ohledem na nastoupené sestavy mírnými favority my, protože ze základu chyběl akorát Karel Hasík.

 

Jako první dohrál svoji partii Robert. Zahrál podivné zahájení, které neznám. Vznikla ale zajímavá pozice, kde Robert stál chvíli trochu hůře, ale soupeř udělal chybný přechod do pěšcové koncovky, která se záhy ukázala jako prohraná a Robert už si nenechal celý bod vzít. Přitom chtěl zpočátku nabízet remízu, protože se necítil moc rozehraně, což jsem mu zakázal.

 

Poté remizoval Tomáš, který po zahájení jako černý moc v pozici neměl a stál trochu hůř. Takže půl bod byl dobrý, když už jsme vedli. Pak ale bohužel prohrál Jarda Souček, který v rovné pozici zahrál tah, kterým si vytvořil slabá pole a otevřel diagonálu na svého krále, čehož soupeř využil a partii zakončil matovým útokem. Jarkovi se moc nedaří, ale věřím, že se určitě brzo rozehraje. 

 

Další partie naštěstí vypadaly slibně, nikde jsme nestáli na prohru, spíš rovně, nebo lépe. Za stavu 1,5:1.5 jsem přidal další bod já, když se mému soupeři nepovedlo zahájení. Podařilo se mi zadržet jeho krále v centru, takže jen stačilo nachystat figurky, lehce okořenit taktikou a soupeř to po 23. tahu bílého vzdal. O to, aby byl zápas dostatečně napínavý se postaral Michal, když v rovné pozici, přehlédl jednoduchou taktiku s motivem vazby a mohl si vybrat, jestli dostane mat, ztratí dámu, nebo se rovnou vzdá. Vybral si třetí možnost a vzdal se rovnou. Nevadí, stane se, příští kolo si to určitě náladu spraví. Další remízu přidal Vilda, který měl od zahájení lepší pozici, aktivnější figury a dvojici střelců. Bohužel se mu aktivita nepodařila udržet a dovolil soupeři většinu figur vyměnit a přejít do remízové střelcovky. 

 

Zápas byl opět vyrovnán 3-3. Při pohledu na další partie jsem byl v klidu a věřil v celkové vítězství. 

 

Pan Staněk měl sice figuru míň, ale jeho pěšec mířil nezadržitelně do dámy, takže jeho soupeř musel figuru vrátit. Na šachovnici pak každému zůstala jedna věž a král. Náš hráč měl ale navíc pár spojených pěšců, proti čemuž soupeř nemohl vzdorovat a po spoustě zbytečných tahů se nakonec vzdal. Až při přehrání po partii jsem zjistil, že pan Staněk mohl ve střední rychle vyhrát, a netrápit se v koncovce, ale nevadí, každý bod se počítá, koncovku zvládl na jedničku. 

 

Poslední dohrávala Aнтоніна. Uplatňovala věž navíc proti třem volným pěšcům soupeře, které ještě podporoval střelec. Její jezdec, byl trochu zaklíněný, ale zkušeně si s tím poradila a zaslouženě vyhrála, škoda že taky nevyužila možnosti rychlé výhry ve střední hře, mohla partii o více jako hodinu zkrátit. 

 

Nakonec tedy důležité vítězství a první tři body do těžké sezóny. Příští kolo zajíždíme do dalekých Kančích hor k soupeři, který se bude chtít hojit po výprasku od jednoho z favoritů soutěže. Takže nás čeká určitě těžký zápas, ale věřím, že si poradíme.

 

Vítek

 
Šachy Opava - RýmařovŠachy Opava - RýmařovŠachy Opava - Rýmařov
Zápas byl opět vyrovnán 3-3. Při pohledu na další partie jsem, ale byl v klidu a věřil v celkové vítězství. Pan Staňek měl sice figuru míň, ale jeho běšec mířil nezadržitelně do dámy, takže jeho soupeř musel figuru vrátit. Na šachovnici pak každému zůstale jedna věž a král. Pan Staněj měl ale navíc pár spojených pěšců, proti čemuž soupeř nemohl vzdorovat a spoustě zbytečných tahů se nakonec vzdal. Poslední dohrávala Antonina. Uplatňovala věž navíc proti třem volným pěšcům soupeře, které ještě podporoval střelec. Její jezdec, byl trochu zaklíněný, ale zkušeně si s tím poradila a zaslouženě vyhrála, škoda že nevyužila možnosti rychlé výhry ve střední hře, mohla partii o více jako hodinu zkrátit. Nakonec tedy důležité vítězství a první tři body do těžké sezóny. Příští kolo zajiždíme do dalekých Kančích hor k soupeři, který se bude chtít hojit po výprasku od jednoho z favoritů soutěže. Takže nás čeká určitě těžký zápas, ale věřím že si poradíme.Rymařov měl být pro nás těžký soupeř, loni jsme s ním vysoko prohráli. Nakonec sice přijel se svou jedničkou, ale chyběli jiní klíčoví hráči jako Fojtík a Slaměník, takže ve finále jsme byli s ohledem na nastoupené sestavy mírnými favority my, protože ze základu chyběl akorát Karel Hasík.
Jako první dohrál svoji partii Robert. Zahrál podivné zahájení, které neznám. Vznikla ale zajímavá pozice, kde Robert stál chvíli trochu hůře, ale soupeř uděl chybný přechod do pěšcové koncovky, která se záhy ukázala jako prohraná a Robert už si nenechal celý bod vzít. Přitom chtěl zpočátku nabízet remízu, protože se necítil moc rozehraně, což jsem mu zakázal.
Poté remizoval Tomáš, který po zahájení jako černý moc v pozici neměl a stál trochu hůř. Možná by to chtělo příště více zkoušet, soupeř by musel ukázat jak to umí hrát dál a třeba by ještě udělal chybu, ale nevadí, půl bod byl taky dobrý, když už jsme vedli. Pak ale bohužel prohrál Jarda Souček, který v rovné pozici zahrál tah, kterým si vytvořil slabá pole a otevřel diagonálu na svého krále, čehož soupeř využil a partii zakončil matovým útokem. Jarkovi se moc nedaří, ale věřím že se určitě brzo rozehraje. 
Další partie naštěstí vypadali slibně, nikde jsme nestáli na prohru, spíš rovně, nebo lépe. Za stavu 1,5:1.5 jsem přidal další bod já, když se mému soupeři nepovedlo zahájení, když se mi podařilo zadržet jeho krále v centru, takže jen stačilo nachystat figurky, lehce okořenit taktikou a soupeř to po 23.tahu bílého vzdal. O to, aby byl zápas dostatečně napínavý se postaral Michal, když v rovné pozici, přehlédl jednoduchou taktiku s motivem vazby a mohl si vybrat, jestli dostane mat, ztratí dámu, nebo se rovnou vzdá. Vybral si třetí možnost a vzdal se rovnou. Nevadí, stane se, příští kolo si to určitě náladu spraví. Další remízu přidal Vilda, který měl od zahájení lepší pozici, aktivnější figury a dvojici střelců. Bohužel se mu aktivita nepodařila udržet a dovolil soupeři většinu figur vyměnit a přejít do remízové střelcovky. 
Zápas byl opět vyrovnán 3-3. Při pohledu na další partie jsem, ale byl v klidu a věřil v celkové vítězství. Pan Staňek měl sice figuru míň, ale jeho běšec mířil nezadržitelně do dámy, takže jeho soupeř musel figuru vrátit. Na šachovnici pak každému zůstale jedna věž a král. Pan Staněj měl ale navíc pár spojených pěšců, proti čemuž soupeř nemohl vzdorovat a spoustě zbytečných tahů se nakonec vzdal. Poslední dohrávala Antonina. Uplatňovala věž navíc proti třem volným pěšcům soupeře, které ještě podporoval střelec. Její jezdec, byl trochu zaklíněný, ale zkušeně si s tím poradila a zaslouženě vyhrála, škoda že nevyužila možnosti rychlé výhry ve střední hře, mohla partii o více jako hodinu zkrátit. Nakonec tedy důležité vítězství a první tři body do těžké sezóny. Příští kolo zajiždíme do dalekých Kančích hor k soupeři, který se bude chtít hojit po výprasku od jednoho z favoritů soutěže. Takže nás čeká určitě těžký zápas, ale věřím že si poradíme.