Smutné ohlédnutí za zápasem v Hrabyni

28.11.2012 13:54

    Svůj druhý domácí zápas jsme odehráli na půdě soupeře, jelikož za něj nastupují "hendikepovaní" šachisté. Jejich hendikep však vůbec nesouvisí s jejich šachovým uměním, protože nás pěkně dusili, až nás udusili. Sice těsně, ale přecejen nakonec odjíždíme bez bodu. Horní polovina našeho týmu ač oslabena o celý víkend slavícího Michala Solného zahrála solidně a uhrála 2,5 bodu. Jediný vroubek snad k druhé desce, kde se mohlo alespoň půlit. Zadní část našeho družstva však zcela vybouchla, jediný kdo získal nějaký bod byl pan Hajda, který se štěstím a přispěním soupeře vyhrál remízovou koncovku, ve které spíš tahal za kratší konec. Luboš Kozák a pan Staněk předvedli, že své soupeře dokáží přehrát, ale to bylo vše. Poslední se smáli jejich protivníci. Nejdéle se smál sok Petra Martínka na poslední desce, kterému náš hráč hned v zahájení zcela nesmyslně v rychlém tempu obětoval figuru a pan Korber se pak mohl s úsměvem spokojeně procházet po místnosti a koukat jak jeho soupeř usilovně a dlouho přemýšlí s rukama v dlaních a s křížkem po funuse.

    Celkem tedy prohra 3.5:4.5. Náladu si ale můžeme spravit hned tuto neděli, takže očekávám, že budou všichni bojovně naladěni (ale né zas moc) a zápas si užijem a kdyby se nevyhrálo tak se taky svět nezboří.

 

    Naše béčko remizovalo s Kravařemi hlavně díky nečekané výhře Anetky  s Markem Weczerkem.  Z Anety se stal postrach všech prvních desek v soutěži. K výhře mělo béčko velmi blízko a tak je remíza i malinko sklamáním. Třeba se podaří nemožné a v následujícím kole v Hrabyni pomstí náš A tým.

 

Badáčová - Kozák   Staněk - Tatarčík
 

Bílá na tahu. Jaký tah musí zahrát, aby nestála na prohru?

Bílá v partii tento tah nenašla a zahrála chybné Vfc1, jak to měl černý potrestat?

  Najdete za bílého plán jak hrát tuto koncovku na výhru?

 

Ukázky z partií.