Štěstí v Píšti

31.10.2022 14:18

 Na druhé kolo proti celku Píště jsme nasadili  téměř totožnou sestavu jako proti Benešovu, jen nastoupil Adam místo Martina, který měl přijet z Anglie.

 

Celek Píště nám dělal vždy dost problém a tak  jakýkoliv výsledek v náš prospěch by byl vítán. Začátek utkání pro nás nezačal moc dobře a a celkem rychle prohráváme, když musel vzdát Herbert. Čas proti minulému zápasu využíval více .ale možnosti bránění své pozice nenašel.

 

Při pohledu na další šachovnice to nevypadalo na žádnou hitparádu. Soupeři začali nabízet remízy navíc, když Adam a Štěpán jsou na pokraji prohry. Dobře stojí Jirka starší, Honza a já. rovina je na první a druhé šachovnici,  když Jirka mladší musel dotahovat nepovedené zahájení. Tady by remíza celého družstva byla na místě.

 

Pak se začali dít věci, kdy jsme si  vybrali štěstí na několik zápasů dopředu. Vyhrál Jirka starší, když svůj tlak korunoval matovým útokem a po zásluze vyhrál. Potom vyhrál Honza, když se mu podařilo dojít až pro dámu a první jeho výhra  za družstva byla na světě. Po jeho dvou prohrách, když v žádné nestál na prohru je to pro něj určitě vzpruha.

 

Pak jsem vyhrál já, když jsem získal pěšce a klíčového jezdce na c6 podporovaného pěšcem. který omezoval obě věže na základní řadě. K výhře jsem kráčel poněkud kostrbatě a tak mi soupeř pomohl a dal mi dárek v podobě věže.  Jirka mladší nakonec přetlačil svého soupeře díky lepší střední hře a hlavně zkušenosti o pěšce a dokázal naplno bodovat. A pak to začalo,  Štěpán s kvalitou méně ale dostatkem materiálu dostal soupeřova krále do středu šachovnice a pod hrozbou matu získal dámu.

Potom Adam v koncovce věže a střelce pro ti věži a střelci z pěšcem méně a minutou na hodinách strhl svého soupeře k hře kdo bude rychlejší. Soupeř se  zaměřil na pěšce, kterého mohl vzít i později a přišel o celou figuru díky vazbě a tím i o celý bod.

 

Nakonec dohrával Vilda, když na šachovnici byla několikrát tupá remíza  a soupeř  jí nabízel asi  sedmkrát. Jenže díky svému přesvědčení  a taky našemu, že to nejde prohrát  nehrál přesně a došlo k vtrhnutí krále z dámou do tyla a hrozbou matu a nebo ztrátě materiálu.

 

Tato partie ukázala, že je možno hrát až do konce. Tady je nutno podotknout, že Partii v Benešově mohl Vilda klidně vyhrát, protože tam ta převaha byla daleko výraznější. Výsledek je perfektní, ale pro soupeře naprosto nespravedlivý.Po dvou kolech máme jen dvě prohry a snad budeme v tomto trendu pokračovat.

 

Danek